Blake Ross

Blake Aaron Ross je mladi Američki programer rođen 1985. godine. Proslavio se kao jedan od ko-kreatora Mozilla Firefox internet čitača (browser) zajedno sa Dave Hyatt-om. Još u osnovnoj školi Blake se interesovao za kompjuterske igrice, a interes za igricu SimCity ga je motivisao da i sam napravi nekoliko jednostavnijih igrica.

Blake Aaron Ross, ko-autor Mozilla Firefox-a
Blake Aaron Ross, ko-autor Mozilla Firefox-a

Ono što je interesantno je da se Blake susreo sa Netscape web čitačem ubrzo nakon što je Netscape postao open source te se Blake kao veoma mlad programer zainteresovao da se priključi timu i unapređuje kod Netscape web čitača. Jedna od njegovih motivacija da unapređuje open source web čitač je bilo i to što je njegova majka bila veoma nezadovoljna sa Internet Explorer-om. Blake postaje intern u Netscape Communication Corporation sa svega 14 godina. Iste godine se upisuje i na Stanford University. Pošto je Netscape uskoro kupljen od AOL (America On Line) direkcija razvoja ovog web čitača je podređena direktnom interesu AOL kompanije. Blake zajedno sa Dave Hyatt-om započinje Mozilla Firefox open source projekat koji vrlo brzo dobija ogroman momentum i podršku korisnika upravo zbog jednostavnosti, brzine, i nezavisnosti od velikih korporacija. Firefox je izdat 2004 godine, kada je Blake imao samo 19 godina i vrlo brzo zauzeo popriličan deo marketa. Priča se da je za godinu dana bilo preko 100 miliona preuzimanja Firefox čitača. Dvojica momaka postaju milioneri zahvaljujući open source projektima Firefox i Thunderbird.

Ako se pitate kako Mozilla Foundation zarađuje od besplatnog open source softvera ilustrovaćemo to primjerima za 2011. i 2012. godinu. Mozilla je 2011. godine zaradila $163 miliona dolara (!!!), a 2012. godine čak $311 miliona. Oko 90% zarade dolazi, vjerovali ili ne, od ugovora sa Google-om. Naime, prilikom preuzimanja i instalacije Firefox web browser-a, osnovna prekonfigurisana home  stranica (stranica koja se otvori kad startujete Firefox) je podešena na Google.com – to je to. Prema tome, ukoliko ste mladi i volite kompjuterske igrice, programiranje, logiku i matematiku, bacite se na učenje. Pronađite neki interesantan OSS projekat, priključite se, i naučite više. Ako ste roditelj, osim sporta i zabave, nije loše da djecu izložimo i čarima programiranja i informatike. Možete zamisliti kako se Blake-ova majka iznenadila kad je saznala da je sin postao milioner pre nego što je postao punoletan. Interesanan članak o njemu je objavljen i u IEEE Spectrum magazinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*