Pogled na Linux distribucije u 2013

Šta je to GNU/Linux i šta su distribucije?

GNU/Linux je jezgro operativnog sistema napravljenog po ugledu na legendarni Unix Nastao je kao rezultat zajedničkog napora ljudi šitom svijeta i spajanjem programa koji su došli iz GNU pokreta i jezgra operativnog sistema (kernel) čije je kreiranje inicirao i vodi Linus Torvalds. Linux distribucije predstavljaju izabrani skup programa i sistemskih alata koji se mogu lako instalirati na vaš računar. Izborom i instalacijom neke od Linux distribucija možete kompletno zamjeniti operativni sistem i programe na vašem sistemu.

Zašto instalirati Linux?

Razloga može biti raznih. Po meni je na prvom mjestu kvalitet sistema i aplikacionih programa koji su danas slobodno dostupni u svijetu open source softvera. Na drugom mjestu je činjenica da je Linux sigurniji i stabilniji nego komercijalni konkurenti. Na trećem mjestu jeste lakoća i način na koji se instalacijom Linux distribicije osim samog sistema instaliraju sistemski i aplikativni programi. Naravno, tu je i ključan trenutak istine, a to je da se izbegne nepotrebna piraterija i kršenje zakona. Zapitajte se da li na vašem kompjuteru imate nelicencirani softver i da li je vrijedno rizikovati? Posebno u trenutku kada postoje OSS alternative koje slobodno možete preuzeti i potpuno legalno koristiti i razmenjivati sa poznanicima, kolegama, i rodbinom.

Linux distribucije 2013 - koju izabrati?
Linux distribucije 2013 – koju izabrati?

Kraj Windows XP ere?

Tu je i još jedan veliki izazov. Jedna od najpopularnijih verzija Windows sistema, Windows XP, odlazi u „penziju“ u aprilu 2014. godine. To znači da će Microsoft zvanično prestati da osvežava sigurnosna ažuriranja i provjere. Činjenica je takođe da su Windows XP računari, sa svim ažuriranjima sistema iovako postali prespori i skoro neupotrebljivi. Većina sistema koji su došli sa WIndows XP, pa i Vista sistemom neće biti dovoljno jaki u smislu procesora i memorije da podrže Windows 8. Ovo ima potencijal da kreira najmanje dva problema: a) dodatne troškove za nabavku novog računara i plaćanja licence za novi softver; i b) kreiranje potencijalno hazardnog otpada bacanjem starih računara na smeće. Što je najgore, vrlo je moguće da je računar koji imate potpuno ispravan. Zašto ne pokušati da ga spasete i nađete mu neku upotrebu korišćenjem neke od Linux distribucija. Vaš računar će biti siguran, radiće brže nego pod Windows-om, i ne treba da trošite pare ili bespotrebno kreirate otrovni otpad. Ovakve akcije su već pokrenute u Italiji, Nemačkoj, Australiji, Kini…

Koju distribuciju da koristim?

E, ovo može biti diskutabilno pitanje. Distribucija ima puno, na hiljade. Neke su napravljene da rade na svim računarima, neke namjenski napravljene za starije računare, neke za servere, a neke za najmoderniji hardver. Linux se koristi na vašim telefonima (ukoliko niste znali Android je Linux), na tabletima, ali i na moćnim radnim stanicama i superkompjuterima. U cilju da vas usmjerimo na dalje čitanje i informisanje o pojedinim distribucijama napravili smo listu preporuka za razne namjene, odnosno situacije, u kojima se možete naći ukoliko birate Linux u 2013-oj godini. Pozivamo čitaoce na sugestije, saradnju, razmjenu iskustava.

Opšta namjena i kućna upotreba

 1. Linux Mint
 2. Ubuntu
 3. PCLinuxOS
 4. Mageia
 5. Fedora

Opšta upotreba na starijim računarima

 1. Puppy Linux
 2. Debian
 3. Xubuntu
 4. Tiny Core Linux
 5. Linux Mint MATE

Škole i edukacija

 1. UberStudent
 2. EduBuntu
 3. Ubuntu
 4. OLPC OS
 5. Puppy

Isprobavanje najnovijih tehnologija

 1. Fedora
 2. Arch Linux
 3. Gentoo Linux
 4. Sobayon Linux
 5. Manjaro

Gaming

 1. Ubuntu
 2. Linux Mint
 3. XBMC
 4. OpenELEC
 5. Lubuntu

Mala i srednja preduzeća

 1. Ubuntu
 2. OpenSUSE
 3. Elementary
 4. CentOS
 5. Fedora

Velika preduzeća

 1. OpenSUSE
 2. Red Hat
 3. CentOS
 4. Ubuntu
 5. Oracle

Serveri

 1. CentOS
 2. Ubuntu
 3. OpenSUSE
 4. Red Hat
 5. Oracle

Razvojna Linux platforma

 1. Arch Linux
 2. CrunchBang
 3. Ubuntu
 4. Gentoo
 5. Fedora

Sigurnosno testiranje

 1. Kali Linux
 2. BackBox
 3. BackTrack
 4. Fedora Security
 5. Samurai Web Testing

3 mišljenja o “Pogled na Linux distribucije u 2013

 1. Za sve one koji se prvi put srijeću sa Linuksom, predlažem da probaju Zorin ili Linux Mint (CInnamon) distribuciju. Jer im je grafičko okruženje slično kao na Windows-u, tako da će početnici manje lutati.

 2. Pod:
  „Opštom upotrebom na starijim računarima“

  Definitivno bih dodao „LXLE desktop 12.04.3 Paradigm“

  Jednostavno sistem me je oduševio a verujte to nije uopšte lako…
  Od jednostavnosti korišćenja,do instaliranih najnovijih apdejta programa i
  pre svega lakoćom samog distroa…do sada mu jednostavno nisam našao manu.
  Za jednog početnika na linux sistemima,preporučujem ovaj distro…
  5 grafičkih okruženja uključujući i windows,ali je to toliko sve na svom mestu…da početnici neće imati nikakvih problema da se snađu.

  Jednostavno,ko ga proba uopšte se neće prevariti…

  Link:
  http://lxle.net/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*