Kako reciklirati „stari“ računar i uliti mu novi život

GNU/Linux operativni sistem dolazi u raznim formama zvanim distribucije. Neke od njih su namjenjene modernim računarima, poslovnom okruženju, server okruženju, i slično. Skoro po pravilu Linux zahtjeva manje memorije i brzine od procesora, a da i dalje radi upotrebljivo za razliku od Windows-a koji, čini se, kako vrijeme ide na istom računaru radi sve sporije i sporije.

Ukoliko imate laptop ili desktop koji ima 4-5 godina ili više, i imate osjećaj da se Windows usporava ili potpuno koči, imamo prijedlog i rješenje za Vas. Probajte neku od Linux distribucija koje mogu osavrijemeniti vaš računar i vratiti mu brzinu u normalno stanje. Za malo starije računare treba gledati u Linux distribucije koje traže manje resursa. Primjeri su Xubuntu, Lubuntu, Linux Mint Xfce, ArchBang, AV Linux, Vector, Zen walk, i možda najmanji i najbrži od svih Puppy Linux.

Novi superkorisnik Xubuntu Linux sistema, Mila (6 godina)

Novi Xubuntu 12.10 je dosta primamljivo rješenje pošto donosi prednosti savremene distribucije kao što je Ubuntu, a ne zahtjeva puno resursa zato što koristi Xfce umjesto Unity. U primjeru na slici je korišćen desktop PC koji ima oko 6-7 godina. Doduše pre 7 godina to je bila „jača mašina“ jer je bio multimedijski PC. Ipak, pod Windows-om ovaj desktop bi bio skoro neupotrebljiv. Morali smo da promjenimo monitor, a na PC smo instalirali Xubuntu. Štaviše, pustio sam klince od 6 i 8 godina da sami instaliraju Xubuntu preko USB flash drajva. Samo sam navodio kako da izaberu boot sa USB i malo pomogao oko izbora u instalaciji. Za manje oko 30 minuta, imali su novi Xubuntu i igrali igre na Internetu.

Jedno mišljenje o “Kako reciklirati „stari“ računar i uliti mu novi život

  1. Свака част деци и Вама на на њиховом охрабривању да самостално одраде поступак инсталације оперативног система. То доказује да ГНУ/Линукс није баук и да може да га користе и администрирају и просечни корисници рачунара, па чак и деца. Честитке и на победи : моје дете је само инсталирало Ксубунту „тек“ са девет година 😉

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*