Open source programi za „narezivanje“ diskova

Ono što će vam kad tad zatrebati, jeste da „narežete“ i po neki disk. Postoji dosta programa u open source svijetu koji su odlična alternativa poznatom Nero Burining ROM programu koji između ostalog postoji i za Linux operativne sisteme. Ovdje će biti riječi o nekim programa, a neki od njih se nalaze kao sastavni dio određenih Linux distribucija. Akcenat neće biti na njihovim mogućnostima (njih možete detaljno vidjeti klikom na svaki od naziva programa koji slijede).

K3b

Ovo je program koji je razvijen od strane KDE-a i samim tim je prvenstveno namijenjen za ljude koji koriste KDE desktop okruženje. Međutim, to ne predstavlje problem da se instalira i na Linux sisteme koji koriste drugačije okruženje.

K3B je vrlo jednostavan za korišćenje. Neke od mogućnosti su: narezivanje CD/DVD, narezivanje audio CD-a, narezivanje više diskova, mogućnost narezivanja na jednom disku više puta itd..

Brasero

Ukoliko ste Ubuntu korisnik, vjerovatno će te imati „posla“ sa ovim programom. Takođe je vrlo jednostavan i intuitivan za korišćenje. Ono što će vam se prvo pojaviti nakon startovanja jeste izbor projekta (Audio, Data, Video, Disc copy, Burn image).

Xfburn

Xfburn je aplikacija koja će vam pomoći da narežete vaš CD/DVD. Po imenu se može naslutiti da se Xfburn bolje integriše sa Xfce desktopom nego što to može biti sa drugim Linux desktop okruženjima.

GnomeBaker

GnomeBaker je open source aplikacija bazirana na Gnome desktop okruženju, samim tim se i najbolje uklapa u njega.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*