LibreOffice- softverski paket za kancelarijsko poslovanje

LibreOffice je besplatan i open source kancelarijski paket za GNU/Linux, Windows i Macintosh korisnike. LibreOffice nudi 6 aplikacija sa velikim brojem opcija, koje mogu da zadovolje sve potrebe za kancelarijsko poslovanje.

Writer je program za obradu teksta, najsličniji je programu Microsoft Word.

LibreOffice Writer

Calc je program za računanje koji je alternativa Microsoft Excel-u.

LibreOffice Calc alternativa za Excel

Impress je program koji služi za pravljenje prezantacija i najsličniji je programu Microsoft PowerPoint. Prezentacije mogu biti sačuvane u .SWF formatu, što omogućava otvaranje na bilo kojem računaru koji ima instaliran Adobe Flash.

LibreOffice Impress alternativa za Microsoft PowerPoint

Draw je program za uređivanje vektorske grafike i sličan je programu Microsoft Visio te je kompatibilan sa ranijim verzijama CorelDRAW programa.

LibreOffice Draw

Base je program koji služi za menadžment baza podataka i sličan je programu Microsoft Access. LibreOffice Base dozvoljava korisnicima da kreiraju i uređuju baze podataka, pripremaju i razvijaju razne formulare i izvještaje za lagan pristup podacima. Poput Access-a, može se koristiti za razne sisteme baza podataka kao što su: JET, ODBC, MySQL ili PostgreSQL.

Math je aplikacija dizajnirana za pravljenje i uređivanje matematičkih formula. Aplikacija koristi XML format za pravljenje formula, kao što je to predodređeno u specifikacijama OpenDocument formata. Ove formule, mogu biti postavljene odnosno unešene u druge programe LibreOffice paketa, kao što su Writer i Calc.

LibreOffice podržava veliki broj formata, mada je nativni format ODF. Formati koji su podržani (čitanje i pisanje) uključuju i one od strane Microsoft Office-a kao što su: .docx, .pptx i xlsx, kao i neki stariji formati podataka : .doc, .ppt i .xls. Ovo su samo neki od formata čiju kompletnu listu možete naći na link.

LibreOffice je u  potpunosti kompatibilan sa ostalim uređivačima podataka među kojima je Microsoft Office.

LibreOffice kao uobičajeni softver za obradu podataka dolazi preinstaliran na mnogim Linux operativnim sistemima, među kojima su Ubuntu, openSUSE, Linux Mint i Fedora. Samim tim nećete imati potrebe da dodatno instalirate slične programe ove namjene, kao što je slućaj sa Microsoft Office paketom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*