Email programi iz Open Source svijeta

Jedna od najčešćih upotreba kompjutera jeste upravo razmjena email poruka. Email je postao svakodnevna aktivnost kako na poslu tako i privatno. Neko će se zapitati, dobro koje programe mogu ili treba da koristim za svoje Email potrebe. Dobre vijesti su da iz svijeta Open Source dolaze vrlo jaki programi za ovu namjenu. Vrlo je moguće da ih već i koristite.

Mozilla Thunderbird

Vjerovatno najzastupljeniji pošto je vrlo dobro podržan i na otvorenim sistemima poput Linux-a i BSD, ali isto tako i na zatvoremin sistemima tipa Windows ili OS X. Thunderbird dolazi od Mozille koju manje-više svi poznajemo po odličnom Firefox web čitaču. Thunderbird se lako instalira i još lakše koristi. Mozilla intenzivno radi na poboljšanjima i korekcijama, a program je potpuno besplatan i otvorenog koda. Više informacija možete naći ovdje.

Thunderbird: Moderan i univerzalan, radi na svi popularnim operativnim sistemima

Evolution

Evolution je dugo bio broj jedan u Linux i BSD svijetu kao prvi izbor za Gnome okruženje. Evolution je dizajniran kao alternativa za MS Outlook i omogućava skoro poptpunu kompatibilnost sa Outlook-om. Jedina zamjerka je što još uvijek nije dostupan na Windows-u, ali i tu se pravi progres i već postoje eksperimentalne verzije za Windows. Naravno, nas ako pitate, nema razloga da koristite Windows. Više informacija ovdje.

Evolution: Potpuna zamjena za MS Outlook na Linux/BSD sistemima

KMail

Kmail je email program koji dolazi sa KDE grafičkim okruženjem. Kmail je vjerovatno dovoljan za većinu potreba standardnih korisnika. Prednosti su što se nativno uklapa u KDE okruženje i integriše sa desktop-om, a mana je što nije toliko univerzalan kao Thunderbird ili Evolution. Više informacija ovdje.

KMail: nativno KDE rješenje za Email potrebe

Ostali

Ima još dosta email programa iz open source svijeta I mi ćemo ovdje spomenuti Claws Mail i Zimbra. Na vama je da napravite vaše istraživanje i izbor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*