AbiWord: moćan uređivač teksta lake kategorije

U svijetu obrade teksta i kancelarijskog poslovanja većina ljudi je čula za Microsoft Office. Razlog je jednostavan: Microsoft je sredinom 90-ih godina ostvario monopol u svijetu Windows mašina. Neki od nas se sećaju ChiWrite, Wordperfect-a ili FoxBase programa koji su na ovaj ili onaj način nestali sa scene. OpenOffice koji je nastao od Sun-ovog StarOffice programa je stekao određenu popularnost tek oko 2005 godine. U današnje vrijeme, kako open source postaje popularan i u trendu, većina kompanija i kućnih korisnika su čuli za OpenOffice i LibreOffice.

AbiWord tekst procesor pod Ubuntu 12.04 sistemom

Ipak, šta je alternativa? Znamo da i Microsoft Office, i LibreOffice ne spadaju baš u „pero laku“ kategoriju i često, posebno na starijim kompjuterima umeju da zaglave kompjutere koje koristimo. Odgovor je AbiWord. Vrlo kvalitetan uređivač teksta koji radi potpuno operativno sa puno manje memorije i prostora na disku nego MS Office ili LibreOffice. AbiWord je open source, potpuno besplatan, i dostupan na svim popularnim platformamam kao što su Linux, Windows, i Mac OS X. AbiWord čak prednjači u odnosu na većinu Office paketa sa svojim AbiCollab funkcijama za interaktivnu kolaboraciju na tekst dokumentima. Toplo preporučujemo da pogledate Abiword web sajt.

Jedno mišljenje o “AbiWord: moćan uređivač teksta lake kategorije

  1. Koliko vidim sa slike, ove opcije su sasvim dovoljne za prosječni tekstuelni dokument. Mislim da je ovaj program odlična stvar, posebno za početnike i ljude koji nijesu baš vični kompjuterima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*