Wine: pokretanje Windows programa pod Linux-om

Wine (Wine Is Not an Emulator) implementira funkcionalnosti Windows operativnog sistema i omogućava da se nativne Windows aplikacije izvršavaju na Linux-u i u drugim POSIX sistemima kao što su Mac OS X, BSD, i Solaris. Wine nije emulator nego translator tj. Wine prevodi Windows API pozive u pozive za host sistem čime omogućava čistu integraciju Windows aplikacije u vaš sistem.

Posjetite Wine web sajt za dodatne informacije

Za razliku od emulatora ili virtualizacije (VMWare) za Wine vam ne treba kopija Windows sistema. Wine praktično zamjenjuje funkcionalnost Windows-a. Wine je besplatan i open source program i prolazi kroz kontinualno poboljšavanje i nadogradnju. Trenutno su aktivne verzije 1.4 i 1.5.

MS Office 2010 pod Wine 1.5 i Ubuntu 12.04

Ukoliko ste potpuno zadovoljni aplikacijama koje dolazi iz open source svijeta, onda vam Wine možda neće ni trebati. Primjer korišćenja Wine na Linux-u je da se instaliraju raznorazne Windows igrice, ili paketi kao što su MS Office 2010 i Visio. Suštinski, ideja je da vam Wine omogući da koristite neke programe koji vam možda trebaju za posao, ili ste se navikli i bez njih ne možete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*