Da li mi je potreban antivirus na Linux-u?

Vjerovatno ste se pitali da li je za Linux potreban neki od AntiVirus programa? Odgovor bi bio: NE, nije potreban. Linux je veoma bezbjedan Operativni sistem i bez antivirus programa. Navešću neke od razloga:

 • Ažuriranje sistema (System updates) – Linux se ažurira svakodnevno. Ukoliko na raspolaganju imate učestalije update-ove ,koji se odnose i na bezbjednost, manja je vjerovatnoća da ćete zaraditi virus(koji uglavnom koriste „rupe“ u sistemu). Kod većine update-ova neće biti potrebe za restartom sistema kao kod Windows-a.

  Ažuriranje sistema kod Linux Mint-a
 • Dostupnost programa – Za većinu programa veliki broj distribucija Linux-a koristi repozitorijume (mjesta gdje se nalazi sav potreban softver) koji su bezbjedni. Windows korisnici su navikli da skidaju sofver na različitim mjestima na web-u. Samim tim je velika vjerovatnoća da ćete „zakačiti“ i neki virus.

  Ubuntu Software Centre – veliki izbor programa
 • “Različitost” – Postoji veliki broj Linux distribucija. Jedan programski kod koji se može izvršiti na jednoj distribuciji, neće se izvršiti na nekoj drugoj. Drugačiji način pakovanja i nijanse u konvencijama vezanih za sam sistem, otežavaju pravljenje „univerzalnog virusa“ za sve Linux distribucije. Autorima virusa nije zanimljivo da on završi samo na vašoj mašini, već da se proširi i na druge sisteme. To je možda jedan od razloga zašto Linux nije interesantan za pravljenje virusa.
 • Open source – Linux je sistem otvorenog koda, što znači da svako može da zaviri u njegovu strukturu i da je mijenja. Složićete se da je veći broj ljudi koji će prijaviti nedostatak u sistemu, nego onih koji će ga zloupotrijebiti.
 • Privilegije korisnika  Većina korisnika samo može da upravlja sadržajem u okviru svog home direktorijuma, tako da nije ugrožen sam sistem. Izuzetak je administrator (root) koji može da pristupi i sistemskom dijelu, ili korisnik kome su dodijeljene određene privilegije (kroz mehanizam sudo).
 • Dozvole nad fajlovima (čitanje, pisanje, izvršavanje) – Po default-u svaki novokreirani fajl, na većini Linux distribucija, nikada neće imati privilegiju izvršavanja.To je jedno od zlatnih pravila. Šta to znači? Pa kada skinete neki fajl sa interneta, on nije u mogućnosti da se sam pokrene do trenutka dok mu vi to ne omogućite.

  Fajl bez mogućnosti izvršavanja

Ono što je činjenica, jeste da je Windows kao desktop varijanta najzastupljeniji od svih operativnih sistema. Samim tim su Windows korisnici  najčešće  “žrtve” kompjuterskih virusa čiji je broj neuporedivo veći nego za Linux.

Riješite se „muka“ sa virusima i pređite na Linux, nećete se pokajati!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*