Linux Mint 13

Linux Mint je jedna od najpopularnijih desktop verzija operativnih sistema na bazi GNU/Linux-a. Mint se zasniva na Ubuntu sistemu uz dodatna podešavanja, alatke, i „šminku“. Poslednja verzija 13 dolazi sa MATE ili Cinnamon korisničkim interfejsom. MATE predstavlja nastavak vrlo popularnog Gnome2, dok je Cinnamon varijanta novog Gnome3 grafičkog okruženja. Mint, kao i Ubuntu, dolazi sa gomilom pre-instaliranog open source softvera i upotrebljive odmah nakon instalacije.

Linux Mint 13 MATE za ljubitelje Gnome2 okruženja

Ono što je možda najvažnije reći za Mint je da nudi stabilnosti podršku Ubuntu sistema, a za nove korisnike je možda i dopadljiviji od Ubuntu sistema. Mint desktop je vrlo lako instalirati i nudi vrlo elegantan način da se instaliraju dodatni fontovi, Flash, Java i slični pomoćni programi. Ukoliko želite da isprobate Linux, najtoplije preporučujemo.

Linux Mint 13 Cinnamon (unaprijeđeni Gnome3)

3 mišljenja o “Linux Mint 13

  1. Mint je super OS, posebno za ljude koji su „svježi“ sa Linux-om. Ja ga koristim već par mjeseci i radi jednako brzo, kao i nakon instalacije. Koristio sam Ubuntu i moram priznati da mi Mate više „leži“ od Unity-ja.

  2. jos jedan thumbs up za mint do skoro sam se „igrao“ sa ubuntu medjutim odlucio sam da isprobam sve distribucije linuxa koje ste vi predlozili i za sada ubedljivo vodi mint13… cak sam ga i zeni na laptop instalirao i ne zali se 🙂

    • Drago nam je da imate dobro iskustvo sa Mint-om. Nije lose da pogledate i novije verzije. Mint 15 je tu vec neko vrijeme. Takodje, ne znam da li ste u toku, ali postoji i verzija uputstva za Mint na nasem jeziku koju su clanovi MOS zajednice preveli.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*