Samba – kako dijeliti fajlove između Linux-a i Windows-a

Samba je open source softver koji omogućava krajnjim korisnicima pristup fajlovima, štampačima i drugim dijeljenim resursima. Zasnovana na zajedničkom klijent/server SMB /CIFS protokolu.

Samba se često naziva i sistemom mrežnih datoteka i može se instalirati na velikom broju operativnih sistema. Prvenstveno je bila namijenjena UNIX sistemima, ali danas može da se pokrene na Linux, IBM System 390, OpenVMS i mnogim drugim. Sa Sambom se vrlo lako mogu dijeliti fajlovi sa Windows klijentima kao i obratno. Ako se na pravi način konfiguriše Samba server na Linux-u, Windows klijenti mogu mapirati disk na Linux fajl sistem.

Danas postoji veliki broj različitih sistema koje je na neki način potrebno povezati. Sve razlike između njih na neki način ograničavaju interoperabilnost. Samba nudi generalni mehanizam koji rešava ove probleme i omogućava razmjenu resursa na heterogenoj mreži.

Jedno mišljenje o “Samba – kako dijeliti fajlove između Linux-a i Windows-a

  1. Samba je samo jedan od načina tj. „Windows“ način da se Linux radne stanice ili serveri integrišu u Windows mreže. Interesantan je detalj da sam negde pročitao da Samba radi birže nego Windows sam po sebi (pitam se zašto :).
    Ukoliko se Linux koristi na server strani jedno rješenje je i da se na Linux-u instalira OpenSSH, a da se na Windows mašinama koristi softver za SFTP mapiranje drajva. Močuće je u SSH serveru i podesiti koji korisnik pristupa kom folderu na Linux serveru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*