Pogled na Ubuntu 12.04 posle 5 mjeseci

Ubuntu je jedna od najpopularnijih distribucija GNU/Linux operativnih sistema. Verzija 12.04 (2012 godina, 4 mjesec) je LTS (long term support) što znači da će biti podržana 5 godina nakon izlaska. Ovo je veoma važno za profesionalne korisnike i firme koji žele da imaju stabilno i dugoročno rješenje. Uglađeni i sofisticirani Unity korisnički sistem izgleda prelijepo, vrlo je funkcionalan i dopadljiv za kućne korisnike. Uvođenje Unity-a kao osnovnog korisničkog sistema je bio „pomalo rizičan“ korak za Ubuntu i naišao na otpor kod iskusnih Linux korisnika. Ipak, nakon nekoliko izdanja i revizija, novi Unity izgleda odlično, a ima i velike prednosti u lakoći korišćenja. Kao neko ko je imao dosta iskustva sa Windows, pa i Mac OS X sistemima, mogu slobodno reći da Ubuntu izgleda dopadljivije od oba i osjeća se lakši i upotrebljiviji za korišćenje.

Ubuntu 12.04 LTS je prelijep, stabilan, i veoma funkcionalan sistem

Jedno od pitanja je i da li koristiti 32-bitnu ili 64-itnu verziju? Nakon višemjesečnog iskustva sa obje verzije mogu reći da i 64-bitna radi oflično po svim pitanjima. Ipak, zbog nekih sitnijih stvari koje mogu zasmetati u nekim situacijama, preporučujem za desktop rješenja da se koriste 32-bitne verzije. Jedno iskustvo je da neki Java programi ne rade skroz stabilno (problemi s grafikom) na 64-bitnim sistemima. Primjer je Cisco Webex softver za online sastanke i konferencije. Druga situacija je primjer da neki programi zavise od 32-bitnih biblioteka. Primjer je PlayOnLinux za korišćenje Windows programa. Većina programa radi bez problema i na 64-bita, ali za generalnu populaciju i korišćenje desktop verzije preporučujemo 32-bitnu verziju. Novi Ubuntu automatski prepozna ako imate više memorije i izabere jezgro sistema koje najbolje radi sa vašim kompjuterom.

Instalacija Ubuntu 12.04 sistema je izuzetno laka i intuitivna. Generalno, novi GNU/Linux sistemi su postali veoma prijateljski prema korisniku i daleko lakši za instalaciju nego Windows. Vrlo često nije potrebno instalirati ni tražiti neke posebne drajvere, a nakon instalacije i većina programa koji su vam potrebni za normalno korišćenje su već tu (Firefox, Thunderbird, LibreOffice, PDF čitač, programi za slike, i sl.).  Dodatni softver se instalira veoma lako korišćenjem Ubuntu Software centra i tu su popularni Gimp (open source alternativa za PhotoShop), Skype, Acrobat reader, Scribus (alternativa za PageMaker), FileZilla ftp klijent, i na hiljade drugih paketa. Sve je legalno, besplatno, i dostupno na nekoliko klikova mišem. Ubuntu možete probati i bez da ga fizički instalirate na vaš kompjuter korišćenjem takozvanih „live“ CD-ova ili putem USB ključa. Omogućava vam da podignete sistem pogledate da li radi i onda odlučite da instalirate. Live CD može djelovati spor pošto zavisi od brzine vašeg CD čitača i starosti kompjutera na kome ga koristite. Ipak generalno, za korišćenje novog Ubuntu sistema ne morate koristiti najnovije i najbrže kompjutere. Skroz dobro radi i na sistemima starim više godina koji imaju 1GB RAM pa čak i manje. Toplo preporučujemo da preuzmete sistem sa Ubuntu sajta ili sajta Ubuntu zajednice Crne Gore. Takođe, na sajtu lokalne zajednice imate podršku i pomoć lokalnih korisnika putem foruma ili wiki stranica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*