Richard Stallman

Richard M. Stallman (rms) je vjerovatno najinteresantniji lik iz skorašnje kompjuterske istorije, a posebno istorije vezane za aktivizam oko slobodnog softvera. Stallman je inicirao projekat GNU (rekurzivno „GNU nis Not Unix“) sa ciljem da se kreira slobodan i otvoren operativni sistem nalik Unix-u. GNU projekat je rezultirao čitavim pokretom za slobodni softver i Stallman je 1985. godine osnovao pokret za slobodni softver (Free Software Foundation).

Richard Stallman, inicijator GNU projekta i Pokreta za slobodu softvera

Stallman je takođe začetnik koncepta Copyleft (kontra od Copyright) i jedan je od autora raznih copyleft softverskih licenci uključujući generalnu GNU licencu (GNU General Public Licence) koja je najzatupljenija u svijetu slobodnog softvera. Stallman investira ogromnu energiju u promovisanje ideje slobodnog softvera, kapmanju protiv softverskih patenata i protiv kontrole digitalnih prava korisnika. Stallman je problem slobode softvera poistovetio sa pojmom slobode ljudi uopšte i vrlo je politički aktivan.

Slobodan softver je, po Stallman-u, definisan sledećim slobodama:

  • Sloboda da se softver-program koristi za bilo koju namenu (sloboda 0)
  • Sloboda da se izučava kako program radi i da se promjeni ukoliko korisnik to želi (sloboda 1), ovo zahtjeva da je izvorni kod (source) na raspolaganju.
  • Sloboda da se se kopira i dijele kopije programa tako da možemo pomoći kolegi, prijatelju, komšiji (sloboda 2)
  • Sloboda da se distribuiraju modifikovane kopije koje sami napravimo (sloboda 3). Na ovaj način pomažemo drugima da ostvare svoje slobode.

Stallman-ovi programerski doprinosi uključuju GNU kompajlere i debugger-e, čuveni tekst editor Emacs kao i razne osnovne GNU alatke. Bez ovih alata današnji Linux i BSD operativni sistemi možda ne bi ni postojali. Toplo preporučujemo da potražite Stallman-ova izlaganja, izjave, i govore na YouTube. Takodje, preporučujemo linkove: gnu.org, stallman.org, fsf.org.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*