Kupovina/prodaja računara sa GNU/Linux sistemom

Većina statistika koje diskutuju upotrebu desktop operativnih sistema već skoro „poslovično“ prikazuju da je Linux zatupljen tu negde oko 1% (slovima jedan procenat). Ono što stoji iza ove statistike je činjenica da je ovaj broj potpuno netačan iz vrlo prostog razloga: GNU/Linux je besplatan. Dok Microsoft i Apple vrlo pažljivo broje svaku kopiju licence koju prodaju, u slučaju Linux-a tipično ne postoji „proizvođač“ koji se bavi tom statistikom. Korisnici jednostavno skinu omiljenu distribuciju Linux-a besplatno, snime na DVD ili USB, instaliraju, i to niko nigde ne broji. Prema tome nema ni statistike. U mom ličnom slučaju, promjenio sam najmanje 5-6 kompjutera koji su došli sa Windows nalepnicom, ali su vrlo brzo završili pod nekom od tekućih Linux distribucija. Isto tako, instalirao sam Linux desktop i server na desetine mašina najrazličitijih proizvođača i modela.

Laptop Ultra Lemur od kompanije System76

Interesantno je da su kroz dalju i skorašnju istoriju razni veliki proizvođači hardvera nudili i nude Linux operativni sistem, duduše češće na server platformama. U pitanju su HP, Dell, Lenovo (IBM), Asus, Acer i sl. Nevezano za ugovore koje ponuđači harvera imaju sa Microsoft-om, u većini slučajeva GNU/Linux distribucije će raditi uglavnom bez problema. Najčešće su ponuđači hardvera pod velikim pritiskom da svoje računare nude sa preinstaliranim Windows-om. Interesantno bi bilo podsetiti ponuđače hardvera u Crnoj Gori na to da se preispitaju da li na svojim kompjuterima stavljaju originalni Windows (koji je skup), piratsku kopiju (koja je besplatna, ali može puno koštati i prodavca i kupca te opreme), ili bi trebalo da svoju opremu ponude sa nekom od popularnih Linux distribucija: Ubuntu, OpenSUSE, Fedora, Mint?

System76 kompjuteri dolaze sa preinstaliranim Ubuntu sistemom bez plaćanja „Microsoft takse“

Bilo bi jako interesantno, a i zdravo, kada bi se u Crnoj Gori pojavili ponuđači opreme sa preinstaliranim Linux sistemima. Ovakve kompanije bi po svakom zdravom kriterijumu, i tehničkom i socijalnom i filozofskom, trebalo da imaju prednost u vladinim, javnim, i edukacionim ustanovama. Primjeri interesantnih ponuđača u svijetu su: System76, ZaReason, EmperorLinux, ThinkPenguin. Cijene identičnih sistema bi trebalo da koštaju oko 100EU manje (koliko je cijena Windows 7 licence), a pri tome novi vlasnici bi imali stabilniji i bolji operativni sistem u koji ne bi morali da ulažu dodatne novce da bi kupili anti-virus, firewall, anti-spyware, i slično. U slici je prikazan System76, konfigurisan sa najmodernijim i7 8-core procesorom treće generacije i super-brzom memorijom i hard-diskom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*