Jitsi – opensource alternativa za Skype

Jitsi je aplikacija koja omogućava telefoniranje (VoIP), video konferencije, i instant poruke pod Windows, GNU/Linux, i Mac OS sistemima. Ono što je vrlo interesantno je da je aplikacija potpuno besplatna, i opensource (otvorenog koda). Predstavlja interesantnu alternativu za Skype i slične programe. Podržava razne protokole (MSNP, AIM/ICQ/MobileMe, SIP/SIMPLE, XMPP/Jingle, YMSG).

Konačno opensource alternativa za Skype?

Jitsi je napisan u programskom jeziku Java što pomaže lakoj prenosivosti na razne platforme na kojima Jitsi radi. GUI je baziran na Java Swing-u. Jedan je od retkih programa ove vrste koji podržava i IPv6 protokole za PC-to-PC komunikaciju. Interesantan detalj je da ime programa vuče od bugarskog Žici (žice na našem) jer je originalni autor Emil Ivov. Više o aplikaciji možete naći na sajtu jitsi.org.

2 mišljenja o “Jitsi – opensource alternativa za Skype

  1. Dobar dan,

    ili neko zna jos jedan program kao alternativu za skype. Koji je dobar i siguran pogotov za internu komunikaciju na poslu?
    Ja sam cula za http://www.yodlr.net, ili imate iskustvo?

    Hvala i pozdrav!

    • Hvala na komentaru. Ima vise alternativa za Skype. Neke bolje neke losije. Probacemo ovih dana da napravimo mali pregled.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*