Linus Torvalds

Linus Benedict Torvalds je rodjen u Finskoj, a sada zivi i radi u Americi. Po zanimanju je programer i haker i inicijator razvoja jezgra (kernel) Linux operativnog sistema. Kombinacijom Linux jezgra i GNU softvera (rekurzivno Gnu’s Not Unux) je nastao „boom“ u svijetu operativnih sistema poznat pod imenom GNU/Linux (ili kako često danas svi kažemo samo Linux, što nije skroz korektno).

Linus Torvalds (2002, linuxmag.com)

Linus je kasnije postao glavni arhitekt za Linux jezgro, i danas je u funkciji koordinatora za projekat Linux jezgra. Osim Linux-a, on je takođe i kreator veoma popularnog sistema za kontrolu revizije koda Git (alternativa za SVN, CVS, i slične sisteme). Linus je verlo aktivan u svijetu opensource softvera što je rezultiralo njegovim preselenjemu Ameriku, i kasnijim osnivanjem Linux fondacije. Kompanije Red Hat i VA Linux su 1999. godine poklonile Linusu deo akcija svojih kompanijau znak zahvalnosti za pokretanje i realizovanje Linux kernel-a. Te iste godine, obe kompanije su izašle na javnu ponudu akcija i napravile rekordan skok vrednosti ikad zabeležen u istoriji stock market-a. Vrednost akcija poklonjenih Linusu su za vrlo kratko vrijeme skočile na preko 20 miliona dolara.

Danas je možda samo 2% Linux kernel-a napisao sam Linus. Ali kako ima na hiljade programera koji svakodnevno doprinose ovom projektu, tih 2% je i dalje na neki način vodeća pozicija. Linus je do dan danas ima zadnju riječ u tome koji deo koda ili prepravka postaje deo zvaničnog jezgra.

(izvor: Wikipedia)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*