Dennis MacAlistair Ritchie, 1941-2011

Američki naučnik iz oblasti računarstva koji definitivno ostavio veliki uticaj i doprineo oblikovanju digitalne ere u kojoj živimo. On je kreator programskog jezika C i ko-kreator Unix operativnog sistema. On je R u čuvenoj „K&R C“ knjizi koju je vjerovatno svako ko je ikad učio programski jezik C pročitao. Većinu karijere je proveo u Bell Labs. 1983. godine dobija Turingovu nagradu, a 1999. Nacionalnu medalju za tehnologiju.

Ken Thompson i Dennis Ritchie (K&R C)

Programski jezik C se i dan danas naširoko korisiti, a predstavlja i osnovu za jezike kao što su C++, Java, C#, Objective-C. Većina današnjih operativnih sistema koristi postavke i principe Unix-a: BSD, Windows, GNU/Linux, Mac OS X. Današnji Android ili iOS uređaji ne bi postojali da nije bilo Unix-a i C-a.

Thomson i Ritchie primaju Nacionalnu medalju za tehnologiju od predsednika Klintona (1999)

Doprinos ICT-u koji nam je Dennis Ritchie ostavio u nasleđe je uporediv, ako ne i  daleko veći, sa doprinosom Steve Jobs-a, ali na žalost daleko manje vidljiv. Ritchie je preminuo samo nedelju-dvije prije Steve Jobs-a i njegova smrt skoro da nije bila ni objavljena u medijima. Neka mu je večna slava i nek počiva u miru: exit(0);

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*