Linux i hardverska podrška

Jedna od najšečešćih „optužbi“ na račun Linux operativnih sistema jeste da ga je vrlo teško instalirati i da puno harvera jednostavno ne radi pod Linux-om. Često, čak i od ICT pismenih ljudi, čujemo kako da bi neko instalirao ili koristio Linux treba da bude veoma iskusan ICT ekspert  i da je proces mukotrpan i zahteva znanje programiranja i „crne i bele magije“. To jednostavno nije tačno.

Linux je kompatibilan sa više harvera nego bilo koji dugi operativni sistem. Ovdje uključujemo i Windows. Da li je neko od vas skoro pokušao da instalira Windows 7 na neki laptop ili dekstop koji nije došao sa Windowsom 7? Koliko sati ili dana vam je bilo potrebno? Koliko traženja po Internetu da se skinu drajveri od proizvođača? Da li ste imali skener koji je radio super pod WIndows XP, a nije podržan pod Windows 7 na istom kompjuteru? Činjenica je da će Linux raditi sa većinom harvera koji se može naći na policama prodavnica opreme. Vrlo često i bez potrebe da se skidaju drajveri od proizvođača.

Jeste, svesni smo da postoje neki novi modeli ATI ili nVidia video kartica, ili printeri koji još nisu podržani ili ne rade kako treba. Ali takvih je slučaja sve manje i pitanje je samo vrijemena kada će takav hardver (posebno novi modeli) biti podržani kroz kernel. Toplo preporučujemo svima da isprobaju Live CD i pokretanu Linux-a na njihovim mašinama bez instalacije. Takođe, ukoliko se nađete u situaciji da vam je Windows „pukao“ ili zaražen virusima i ne može da se očisti, pokušajte da instalirate Linux (ili zamolite nekog ko zna da vam pomogne). Prijatno ćete se iznenaditi.

U slici: Pogled na System76 Gazelle Pro laptop koji dolazi sa Ubuntu Linux-om

Što se tiče ekspertize, iskustvo sa mojom decom je da od treće godine pa naviše niko nije imao problem da koristi desktop Linux. Ćerka je sama instalirala Ubuntu kad je imala 13 godina. Slično iskustvo imam i sa roditeljima koji najviše koriste kompjuter za Internet i Skype i Ubuntu na njihovom desktop-u trči još od 2008. godine. Bez virusa, usporavanja, ili blokiranja. Windows im je pre toga za 6 mjeseci  „zamrzavao“  u Skype-u, i nekoliko puta bio zaražen virusima koji su toliko usporili kompjuter da su morali da ga nose u servis.

Linux  distribucije koje vrijedi pogledati i s njima početi su Ubuntu, Mint, Fedora, ili OpenSuse. Laptop i desktop mašine pod ovim sistemima rade i izgledaju super. Linux je na telefonima, u kolima, u televizorima, GPS lokatorima i e-book čitačima. Linux je na Internet serverima, na super-kompjuterima. Stock market je na Linux-u. Google, Yahoo, Amazon, eBay rade pod Linux-om. Zašto ga ne bi ste i vi koristili. Besplatno je i kvalitetno. Ukoliko baš imate hardver koji iz nekog razloga ne radi pod Linux-om to u današnje vrijeme više govori o vašem harveru nego o Linux-u.

2 mišljenja o “Linux i hardverska podrška

  1. Ovo je sve tačno! Svi koji su koristili Windows su iskusili nešto od ovoga.
    Što se tiče Live CD, to je odličnan način da se „isproba“ neka od distribucija Linux-a, da bi znali šta vam najviše odgovara, prije instalacije. Ja bih možda prije preporučio da se to sve radi sa flash memorije(ukoliko ste u mogućnosti), jer sve ide brze i ne čuje se iritirajući zvuk CD-a :).

    • Bilo bi jako dobro kada bi se u Crnoj Gori i regionu pojavile kompanije koje prodaju desktop ili laptop kompjutere konfigurisane tako da bez problema rade sa GNU/Linux sistemima. Sama konfiguracija je generalno jednostavna. Takve sisteme bi bilo lako odrzavati, a mogli bi se i prodavati kompletno bez Windows-a.
      Moja preporuka je i svima koji imaju kompjutere kod kuce, a nekim slucajem imaju nelegalnu kopiju Windows-a ili Office, da isprobaju GNU/Linux (Ubuntu ili slican) i da se prijatno iznenade ubrzanjem koje ce da vide.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*