Strategija korišćenja Open Source tehnologija u Crnoj Gori

Porast u korišćenju Open Source Software (OSS) širom svijeta je primjetan u gotovo svim oblastima: Internet, Operativni sistemi, Baze podataka, Aplikacije, itd.

Razvojem OSS, umanjuje se zavisnost institucija i društva od komercijalnih platformi, tj. od vlasničkih softverskih rješenja. Cijena OSS tj. njegovih licenci je neuporedivo niža od komercijalnih rješenja, što dovodi do velikih ušteda u razvoju i održavanju IT rješenja.

Danas u svijetu, veliki broj informacionih sistema koji traže maksimalni stepen bezbjednosti je implementiran upravo na OSS platformama. Podrškom u korišćenju OSS, stimuliše se i ukupni razvoj informacionog društva jedne države, kroz podršku edukaciji, kako pravnim subjektima tako i pojedincima koji se bave informacionim tehnologijama.

Strateški ciljevi korišćenja OSS, nijesu usmjereni protiv komercijalnih softvera, već su motivisani isključivo nadogradnjom postojećih rješenja, tamo gdje je to moguće, kao i podsticajem razvoja softverskih rješenja u Crnoj Gori, koja bi se mogla pojaviti i na drugim tržištima.

Preuzeto iz dokumenta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*